Slovo na úvod

Dřív než se pustíte do čtení, měli byste vědět co tu najdete a proč jsem tento blog udělal. Pokud se chystáte do paříže poprvé, nepochybně začnete googlit a najdete spoustu informací. Většina z nich je nějakým způsobem užitečná, ale nikdy se nedočtete, jak se osvědčily v praxi. Navíc jejich čtením strávíte hromadu času, ale dokud nebudete v Paříži, stejně nebude vědět, čemu věřit. Tenhle blog by vám měl pomoct. Měl by vám dát co nejrealističtější popis toho co vás čeká - podotýkám na základě jedné mé třídenní návštěvy Paříže. Což je přesně ta zkušenost, která čeká i vás, pokud se do Paříže chystáte poprvé například na eurovíkend. Budete chtít například vidět Monu Lisu v Louvru. Máte si koupit Muzeum pass? Jak je to s frontou? Kdy do muzea vyrazit? Co vás čeká? A co vám pomůže? Tak přesně na tyhle otázky tu najdete postupně odpovědi. Snad vám pomůžou a vy si Paříž co nejlépe užijete.

čtvrtek 11. dubna 2013

Paris Museum Pass - vyplatí se nebo ne?

Paris Museum Pass (oficiální stránky) je super věc. Umožňuje vám navštívit většinu muzeí zdarma a většinu dokonce opakovaně, pokud chcete. Včetně Louvru. Tam, kde je to možné, máte také přednostní vstup a nemusíte čekat ve frontě. Já jsem na takové muzeum ale moc nenarazil. Všude jsou totiž bezpečnostní fronty, které musíte tak jako tak vystát. Ale například na Vítězný oblouk se vyplatil maximálně - fronta, která vede podchodem byla dlouhá. Málem jsme ji vystáli (neudělejte tu chybu) a vyběhli po schodech z podchodu rovnou nahoru ke skutečnému vstupu do Vítězného oblouku.
Vítězný oblouk - můžete zkusit přeběhnout přes kruhový objezd, ale lepší je jít podchodem zprava (pokud přicházíte po levé straně zespodu po Champs-Élysées od řeky, nemusíte si vstupu do podchodu v těch davech hned všimnout, ale je tam:-)




Pass se prodává na 2,4 a 6 dnů.

Pro mladé do 26 let ze zemí EU jsou muzea zdarma, takže pokud spadáte do této kategorie - na muzeum pass se s klidem vykašlete a užívejte si privilegia mládí:-)

Vy ostatní - Paris Muzeum Pass začíná platit v okamžiku, kdy na něj napíšete své jméno a aktuální datum. Bez toho Paris Museum Pass neplatí. U vstupů ho kontrolují. Pokud tam nebude datum nebo bude po platnosti, nepustí vás. U vstupu do hrobky Napoleona nám na něj dali dokonce razítko. Proč, to nevím.

Pokud jedete na 3 dny, zvažte, kolik muzeií chcete navštívit. Většina zavírá kolem 6 hodiny. Osobně jsem si myslel, kolik toho nestihnu a že se mi Pass rozhodně vyplatí, jenže Paříž je velká. A její muzea ohromná a krásná. Pokud máte muzea rádi a nehodláte jimi proběhnout jako Usain Bolt, ale chcete si kromě nich užít i zbytek Paříže (a vyjet na Eiffelovku, na kterou Museum Pass neplatí a jsou tam brutální fronty), budete mít co dělat. V Louvru se dá strávit den, my jsme tam byli od cca 10 hod dopoledne do 13:30 a viděli jsme jakž takž polovinu. V jiných muzeích to k mému překvapení nebylo o moc lepší. Francouzi zkrátka shromáždili to nejúžasnější z celého světa. Za den reálně zvládnete 2, max 3 muzea a památky - 1 dopoledne, 1-2 odpoledne.

V případě, že koupíte Paris muzeum Pass na 2 dny (za sebou, nemůžete udělat den pauzu) tak stihnete 4-6 muzeí. Třetí den máte smůlu, leda byste si koupili 4-denní pass. Ale většina z vás stejně v den příletu nebo odletu moc nestihne, takže to má jakž takž logiku.

Louvre - první dojem: totální chaos a šílenství


Paris Museum Pass na 2 dny stojí 39 euro. Cena muzeí je kolem 10 euro za vstup, takže aby se vám vyplatil, 4 muzea/památky musíte navštívit, jinak je podle mě zbytečné si Paris museum pass kupovat. Tedy pokud pro vás není vysoká přidaná hodnota, že nebudete po všem tom chození a ploužení ještě čekat frontu na vstupenky (čas jsou peníze). Muzeum Louvre stojí 10 euro, Vítězný oblouk 9,50, vstup do podzemí Notre Dame 8,50 (měli zavřeno, když jsme tam byli na Velikonoce, takže jsme nevyužili, protože vstup do samotného Notre Dame je stejně jako vstup do Sacre Ceur zdarma - jen v Notre Dame si vystojíte minimálně 20-30 minutovou frontu, v naprosté sezone možná ještě víc), Sainte Chapelle (kterou už jsme nestihli, přestože je kousek od Notre Dame) stojí 8,50 a Muzeum armády (Les Invalides) taky tak nějak - a hrob Napoleona, který je v tomtéž areálu rovněž a platí se zvlášt. Když to spočítám - Paris Museum Pass se vyplatí - pokud dáte aspon čtyři muzea, budete +- na nule a někde ušetříte čas za fronty.

Další ceny pro vaši orientaci najdete tady.
Všechna místa, pro která platí Paris Muzeum Pass tady.
My jsme Paris Museum Pass koupili rovnou na letišti v turistické kanceláři, které jsou červeně označené a nepřehlédnete je. Tady je dokonce jejich seznam a umístění na letišti. Najdete je opravdu snadno a já jsem kupoval tam, protože jsem chtěl mít tenhle druh nákupů co nejdřív z krku a vyřešit ho anglicky - na letišti jsem s angličtinou očekával nejmenší problémy a mluvili tu plynně i Německy. Navíc je snadné tam tyto stánky najít. Takže - na letišti koupit Pass a podepsat ho ráno v den, kdy chcete vyrazit do prvního muzea. Pozor - dost muzeí má zavřeno v pondělí nebo úterý. A datum napište opravdu až v den, kdy vyrazíte do muzea - jinak se připravíte o jeden den platnosti (samozřejmě pokud večer napíšete datum dalšího dne, je vše ok). Platnost se zkrátka počítá na dny podle data, nikoliv na hodiny. Neexistují žádné čtečky ani razítkovače, rozhodující je pouze datum, jaké napíšete. No a pak už zbývá jen pořešit dopravu, ubytování a vyrazit.

Žádné komentáře:

Okomentovat