Slovo na úvod

Dřív než se pustíte do čtení, měli byste vědět co tu najdete a proč jsem tento blog udělal. Pokud se chystáte do paříže poprvé, nepochybně začnete googlit a najdete spoustu informací. Většina z nich je nějakým způsobem užitečná, ale nikdy se nedočtete, jak se osvědčily v praxi. Navíc jejich čtením strávíte hromadu času, ale dokud nebudete v Paříži, stejně nebude vědět, čemu věřit. Tenhle blog by vám měl pomoct. Měl by vám dát co nejrealističtější popis toho co vás čeká - podotýkám na základě jedné mé třídenní návštěvy Paříže. Což je přesně ta zkušenost, která čeká i vás, pokud se do Paříže chystáte poprvé například na eurovíkend. Budete chtít například vidět Monu Lisu v Louvru. Máte si koupit Muzeum pass? Jak je to s frontou? Kdy do muzea vyrazit? Co vás čeká? A co vám pomůže? Tak přesně na tyhle otázky tu najdete postupně odpovědi. Snad vám pomůžou a vy si Paříž co nejlépe užijete.

pondělí 29. dubna 2013

Doprava v Paříži 1: Úschovna na nádraží Paris Gare du Nord - consignes

Není to úplně systematické, začít článkem o úschovně, ale kromě toho, že dopravě v Paříži se ještě věnovat budu obšírněji, jedna věc si zaslouží popsat už teď. V Paříži se snadno můžete ocitnout v situaci, kdy buď dorazíte do Paříže výrazně dřív, než se můžete ubytovat na hotelu, nebo naopak musíte opustit hotel výrazně dřív, než odjíždíte domů. Dá se to samozřejmě vyřešit tak, že si věci necháte na recepci (líná huba, holé neštěstí, netřeba se bát, vy jste zákazník), taky se vám ale umístění zavazadel na recepci nemusí hodit. To se stalo i mě. Hledal jsem proto úschovnu víc na trase směrem na letiště a vyšlo to na vlakové nádraží Gare Du Nord (z něhož je přímé spojení vlakem RER na letiště). Ale kde tam najít úschovnu?


Dobře utajené místo - taková je úschovna na Gare Du Nord. Pro ty, kteří nevědí, kde hledat. Úschoven je v Paříži málo. Může za to terorismus. Úschovna na Gare Du Nord je jedna z mála (pokud vím), málokde na internetu ale najdete přesnou informaci, kde ji hledat. Při běžném procházení nádražím na ni totiž nenarazíte a nikde nejsou ani cedulky. Když jsem po ní pátral, našel jsem na internetu pár popisů, ale moc mi kupodivu nepomohly. Na plánku nádraží, který je přímo v budově každých pár metrů, sice úschovnu najdete, ale to neznamená, že se vám ji podaří najít.

Úschovna zavazadel se ve Francii nejčastěji řekne ,,consignes". To je slovo, které hledáte. Místo hledání cedulky, která se ale objevuje až posledních pár metrů před úschovnou, je jednodušší prostě jít do úschovny podle následujícího popisu.

Všude se píše, že úschovna je na Niveau -1 (dokonce i na plánku na nádraží tam je nakreslena). Je to pravda, ale celá zrada je v tom, že napře dmusíte na úroveň 0. 

Od metra a vlaků RER musíte nahoru, směrem k východu z metra (směrem na Rue de Dunkerque, nikoliv na stanici La Chapelle). Držte se vpravo. Zásadní pro vás je neopustit metro a nádraží, ale dostat se nahoru, kam přijíždí vlaky (Niveau 0, SNCF/THALYS/EUROSTAR). Takže musíte vyjet co nejvíc po schodech nahoru vpravo, projít přes turnikety RER/Metro (které vypadají dost jako finální východ) a jít dlouhou chodbou doprava směrem k informacím. U nich jsou jezdící schody nahoru k vlakům (a také odbočka doleva na metro a vpravo na toalety). Po krátkých jezdících schodech nahoru vyjedete k vlakům do Nivau 0 a pokračujete rovnou za nosem (tuším směrem k nástupišti 3, po pravé straně vlaky, po levé východ z vlakového nádraží). Za chvíli už uvidíte na ceduli nápis CONSIGNES. Musíte narazit na krátké jezdící schody, po kterých sjedete opět dolů na úroveň nievau -1 a tam už úschovnu vpravo najdete. viz mapa níže, kde jsou CONSIGNES hned u červeného kolečka ,,TADY SE NACHÁZÍTE"

Stručně: Směr Rue Dunkerque, pořád doprava, pořád nahoru, dlouhá chodba, podlaží s vlakovým nádražím a tam už hledat na cedulích CONSIGNES.

Jeli jsme z centra na lístek RER určený pro cestu na letiště CDG, v úschovně jsme si jen vzali věci, vrátili se do hlavních prostor metra a RER a jeli RER dál na letiště a lístek nám platil i když jsme se se zavazadly vraceli. Lístek na metro vám ale zřejmě při průchodu turnikety RER/metro platit přestane. (viz tato celkem užitečná diskuse)

Pokud přijdete do budovy vlakového nádraží hlavním vchodem z ulice (čili nepřijedete metrem), měli byste se dát doleva a po pár metrech ceduli Consignes uvidíte.

Je možné, že se do úschovny dá jít i jinudy, mně se to ale podle plánku podlaží patra -1 nepodařilo. Poblíž je i půjčovna aut, ani tahle indicie ale nepomohla. Takže si za výše uvedeným popisem docela stojím a považuji ho za nejjednodušší způsob jak se dostat k úschovně.




V úschovně si musíte nechat zkontrolovat zavazadla. Pak si najdete skříňku a ničeho se neděste. Na většině skříněk je návod, pokud není na té vaší, najdete ho na nějaké poblíž. Úschovna stojí kolem 9 euro, dva střední kufry se do větší skříňky vlezou bez problémů. Menší skříňky stojí cca 7euro. Stačí prostě skřínku zavřít, vhodit minci (pozor, musíte mít přesné množství mincí, automat nerozměňuje) a vyjede vám lísteček s generovaným kódem a číslem skřínky. Podle čísla něj pak skřínku příště snadno najdete a zadáním kódu otevřete. POZOR - číslo si raději někam zapište a hlavně si zkontrolujete, zda je čitelný kód. Turistům vedle nás vyjel čitelný krásně, nám vyjel téměř nečitelný, vybledlý a kdybych si číslo hned nezapsal, nejsem si jistý, jestli bych číslo odpoledne po vytažení z peněženky ještě přečetl.  Úschovna je jinak zcela bez problémů, cena je adekvátní. Jediná potíž je s jejím nalezením, ale jak říkám, je to jednoduché. Směr Rue Dunkerque, podlaží s vlakovým nádražím a tam už hledat na cedulích CONSIGNES.

Snad to pomohlo. Pokud někde pořídíte nějakou fotodokumentaci, pošlete mi ji na lukas.franta@centrum.cz, rád ji zveřejním. Úschovnu na Paris du Nord zjevně hledá s problémy spousta lidí nejen z Česka.

Fotky z úschovny a vyfocený návod na použití najdete ZDE. Jedna z mála stránek, která vám ohledně úschovny pomůže, i když i její autor ukazuje až pár metrů před cílem. Ale tam už si poradí každý.

1 komentář:

  1. Diky za navod, ale dle navodu jsem to nenasel. Trvalo mi to 30 minut. Proste musite vylezt na uroven pevniny, tzn. vylezt ven obejit a vlezt klasicky vchodem na vlaky a tam to je. Cena 9.50€ za velkou skrin na tri prirucni kufry a dva batohy. (5.50€ a 7€ mensi skrinky). Platit lze kartou.

    OdpovědětVymazat